30.novembrī projekta “Skolas soma” ietvaros Zemgales 8.-12.klases skolēniem audzināšanas stundā bija iespēja noskatīties simtgades filmu “TĒVS NAKTS” (režisors Dāvis Sīmanis). Filmas pirmizrāde notika 2018. gada 25. oktobrī. Galvenās lomas atveidotājs Artūrs Skrastiņš – lielisks aktieris, viņa stāsts par cilvēcību ir vienkārši uztverams.

Pirms filmas vēstures skolotājs Rinalds Gulbis īsi iepazīstināja skolēnus, ar to, ka filmā attēlotie notikumi noritēja pirms 77 gadiem tieši 30.novembrī un 1.decembrī, kad vienas tautas pārstāvji, uzskatot sevi par parāku, tīrāku nāciju, vienā naktī spēja nogalināt 26000 ebreju, kas ir bijuši pilntiesīgi Latvijas pilsoņi un iedzīvotāji.

Šī filma ir ļoti labs izglītojošs uzskates līdzeklis gan vēstures, gan audzināšanas stundā. Filma uzņemta  pēc Ineses Zanderes romāna “Puika ar suni. Stāsts par nosargātu noslēpumu” motīviem un vēsta par rīdzinieka Žaņa Lipkes ģimenes centieniem glābt ebrejus 2. Pasaules kara laikā  traģiskā vēstures situācijā. Žanim Lipkem ir izdevies izglābt 55 ebrejus. Filmā tiek parādīts, kā mēs dzīvojam miera apstākļos, kad vairāk domājam par sevi un savu ģimeni, bet, kad atnāk nelaime, tad šķiet – tas jau nav pie manis, tas pie viņa, pie kaimiņa, pie drauga. Taču tad, kad nelaime uzņem apgriezienus, mūsu starpā ir personības, kas gatavas izglābt sevi, tevi, viņu, nelaime vieno visus un nešķiro pēc valodām, tautībām un reliģijām.

Filmas beigās skolēni skaļi aplaudēja, tātad filma viņus uzrunāja. Lai miers pāri mūsu galvām!

Sagatavoja A.Strogonova

 

 

Comments are closed.